A adoptat Guvernul o lege care limitează drepturile românilor de a-și folosi liber proprietatea privată? Nu, nu este adevărat: Guvernul României a propus o lege de urbanism care ar scurta timpul de obținere a avizelor și autorizațiilor pentru întreținerea și construcția spațiilor exterioare, inclusiv a celor care sunt în proprietate privată, și ar dereglementa părți din procesul de obținere a autorizației de construcție. Proiectul face parte din Planul de Redresare și Reziliență al UE pentru România (PNRR), și nu aduce atingere dreptului de a deține sau folosi proprietatea privată.
Afirmația a provenit dintr-un videoclip (arhivat aici) postat pe TikTok la 1 noiembrie 2023, cu următoarea descriere:
Adio proprietate!! plx418/2023: Statul îți poate condiționa dreptul de al utiliza după bunul plac
Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol:
(Sursă: captură de ecran TikTok făcută joi, 2 noiembrie 2023, 11:12:20)
PL-x 418/2023 privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (arhivat aici) este o propunere legislativă aflată momentan în Camera Deputaților, care vizează construcția și amenajarea urbană, mai precis folosirea spațiilor urbane și cerințele de avize și autorizații pentru procedurile de întreținere și construcție a spațiilor de exterior.
Propunerea legislativă are scopul de a aduce progrese în angajamentul României de planificare urbană, ca parte a Planului de Redresare și Reziliență al UE pentru țară (arhivat aici), despre care guvernul spune că îi cere să reducă cu aproximativ 50% termenele de avizare-autorizare a construcțiilor urbane, de la 270 la 135 de zile.
Codul amenajării teritoriului este conceput pentru a reduce timpul și distanța de navetă pentru populația din zonele urbane și rurale prin implementarea conceptului cunoscut ca „orașul de 15 minute", conform căruia oamenii pot accesa cea mai mare parte a nevoilor sau serviciilor zilnice într-o distanță de 15 minute de mers pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public.
Conform unei secțiuni din propunerea legislativă (arhivată aici), Codul:
reprezintă pilonul de bază al procesului de reformă a cadrului normativ și instituțional și are o importanță majoră pentru accelerarea procesului de dezvoltare a României.
Codul nu menționează dreptul unei persoane de a folosi sau de a deține proprietate privată. În schimb, propunerea PL-x 418/2023 vizează reorganizarea regulilor și procedurilor care reglementează procesul de avizare a planificării și construcției cu scopul de a reduce timpul necesar realizării proiectelor de planificare urbană.